Onderhoud en verzorging van mijn aanhanger

Hoe onderhoud ik mijn aanhanger zelf? Hieronder volgen wat aandachtspunten die u kunnen helpen bij het onderhoud aan uw aanhanger. (deze gegevens hebben betrekking op een gemiddeld gebruik van de aanhangwagen met maximaal 10.000 gereden km per jaar)

 

Na de eerste 50 km

Meet de bandenspanning en stel deze op de aanbevolen druk in. Controleer of de wielmoeren vastzitten en draai deze evt. aan.

 

Elke 500 km of 1x per maand

Controleer of de wielmoeren vastzitten en draai deze evt. aan.

 

Elke 2000 km of drie maanden

Meet de bandenspanning en stel deze op de aanbevolen druk in. Controleer of de hele reminstallatie en de handrem functioneren. Onderzoek de lichtinstallatie, reflectoren en borden op beschadigingen, aanwezigheid en functionaliteit. De afzonderlijke componenten zijn stekkers, kabels, achterlichten, de voorste, zijwaartse en achterste reflectoren, de kentekenplaat en de kentekenplaatverlichting. Vervang defecte lampen en onleesbare borden (bijv. waarschuwingsstickers).

 

Elke 5000 km of zes maanden

Versleten banden / wielen

Controleer of de banden verouderd zijn (bijv. scheuren, poreuze plekken) en meet de profieldiepte van de banden in het midden van de banden na. Kijk bij de velgen naar zichtbare beschadigingen (zuiver uitgelijnd lopen, zijslag) en laat de wielen ev. per as of paar vervangen of repareren.

Trekkogelkoppeling, oploopinrichting

Controleer visueel of er beschadigingen zichtbaar zijn en controleer de componenten op een correcte werking en slijtage. Olie de oploopinrichting in of smeer deze door. Vervang een evt. defecte vouwbalg of zet deze vast als deze los zit. Reinig de trekstang van de reminrichting en vet deze zo nodig licht in. Controleer de breekkabel op aanwezigheid en beschadigingen.

Steunwiel/steunvoeten

Controleer het steunwiel en de steunvoeten op werking en stabiliteit en smeer de componenten bij beweegbare plaatsen.

Smeerwerkzaamheden

Smeer de oploopinrichting, evt. het remstangenstelsel, het steunwiel, evt. de scharnieren van de boordwanden en de opbouw. Smeer de trekkogelkoppeling en olie deze bij de betreffende plaatsen.

 

Bevestigingsschroeven

Controleer of alle bevestigingsschroeven vastzitten. Let vooral op schroefverbindingen bij het onderstel. Draai losse verbindingen direct aan. Laat bij slijtage of corrosie van de schroefverbindingen deze vervangen. Laat losse klinknagelverbindingen evt. door schroefverbindingen vervangen.

Sjorpunten, sjormiddelen

Controleer de sjorpunten (ogen, ringen, beugels) en sjorgordels, -kettingen, -kabels op beschadigingen en aanwezigheid en vervang deze eventueel.

Kabellier

Olie de lagerbus en de trommelnaaf in en smeer de tandkrans, de schroefdraad bij de kruk en de omkeerschijf.

Hydraulische installatie (pomp, slangen, cilinders, aansluitingen)

Controleer de werking van de hydraulische installatie, kijk of er hydraulische olie uitkomt en laat de installatie ev. repareren. Controleer de hydraulische slangen visueel op scheurvorming, veroudering en slijtage. Reinig en smeer de aansluitpunten van de hydraulische cilinders.

Accu

Voer een visuele controle uit op uitwendige beschadigingen of ontsnappend accuzuur. Laad zwakke accu’s op en laat defecte of oude accu’s vervangen.

Laadvlak/laadbordes

Visuele controle van de oppervlakken op beschadigingen / roest / oxidatie uitvoeren.

Grondige reiniging en verzorging van het laadvlak (naar behoefte). Houten vloer met lijnolie / terpentijnolie / houtbeits behandelen (naar behoefte).

Bovenbouw (bijv. boordwanden, reling, opzetstukken voor boordwanden, H-onderstel, dekzeil / boog, bedekking, enz.)

Controle uitvoeren op beschadigingen, scheuren, deformaties van de opbouw.

Defecte / beschadigde onderdelen laten vervangen / repareren. Sluitingen / scharnieren controleren en ev. invetten. Controleren of aangebouwde bovenbouw vastzit en functioneert.

Na 10.000 km of elke 12 maanden: 

Onderhoud door de werkplaats

Breng uw aanhangwagen minstens elke 12 maanden of na 10.000 km naar onze gespecialiseerde werkplaats voor een onderhoudsbeurt. U kunt hier een afspraak maken.

 

Het is erg belangrijk om uw aanhanger goed te onderhouden. Dit voorkomt ongelukken, boetes en onnodig hoge onderhoudskosten. In onze werkplaats maken wij uw aanhanger weer helemaal in orde zodat u altijd veilig op weg gaat.

 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.

Online