Hoe sluit ik verlichting op mijn aanhanger aan? 

Het aansluiten van de verlichting op uw aanhangwagen kan soms erg lastig zijn. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe de verlichting van een aanhanger aangesloten kan worden. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt om kortsluiting te voorkomen. Daarom hebben we hieronder de verschillende stekkers met aansluitschema’s voor u op een rijtje gezet. Zo wordt het voor u makkelijk om dit zelf te doen. Ook het oplossen van een fout kunt u met deze schema’s eenvoudig zelf ontdekken en oplossen.

 

We onderscheiden 2 verschillende soorten stekkers. De 7 polige stekker en de 13 polige stekker. De 13 polige stekkers worden in nieuwe auto’s, caravans en aanhangers gemonteerd omdat deze meer mogelijkheden hebben.

 

Wanneer u een 13 polige stekker op een 7 polige stekker wilt aansluiten kunt u hier eenvoudig een verloopstekker voor gebruiken. Een verloopstekker kunt u bij ons kopen.

 

In de 13 polige stekkers onderscheiden we de Multicon & Jaeger, twee producenten met elk zijn eigen aansluitschema. De 13 polige stekker Jaeger is de standaard in de industrie en wordt bij de meeste nieuwe producten gebruikt. Het voordeel van de Multicon stekker is dat hier geen verloopstekker voor nodig is en je zowel een 7 polige stekker als een 13 polige stekker hierop kunt aansluiten.

 

De 13 polige stekker Jaeger is de standaard in de industrie en wordt bij de meeste nieuwe producten gebruikt.

 

Aanhangwagen stekker aansluitschema’s

Voor het aansluiten van een stekker op uw aanhanger zijn er verschillende aansluitschema’s. U vindt ze hieronder alle drie.

 

Schema 7-polige stekker

Het aansluiten van de verlichting op uw aanhanger met een 7 polige stekker vindt u hieronder in het schema. Volg de kleurencombinaties en controleer de positie van de kleuren op de stekker voor de juiste werking van de verlichting.

13-polige stekker aansluiten

Het aansluiten van de verlichting op uw aanhanger met een  13 polige stekker vindt u hieronder in het schema. Eerst vindt u het schema voor de 13 polige Jaeger stekker, daarna volgt het schema voor de 13 polige multicon. Volg de kleurencombinaties en controleer de positie van de kleuren op de stekker voor de juiste werking van de verlichting.

13-polige stekker Jaeger

13 polige stekker Multicon

Waar moet u op letten bij het aansluiten van een nieuwe stekker?

Zorg ervoor dat de stekker en de stekkerdoos schoon is zodat ze een schone verbinding met elkaar kunnen maken. Onderhoud de stekker en stekkerdoos goed. Door vuil en vocht kunnen de draadeinden en contactpunten gaan corroderen. Wanneer u regelmatig de stekker en stekkerdoos inspuit met contactspray zal dit ervoor zorgen dat de werking optimaal blijft.

 

TIP: Om te voorkomen dat de stroomkabel over de grond gaat slepen kunt u deze over de trekhaak leggen.

 

Komt u er niet uit? Wij staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op!

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.

Online